Wat is Agave Inuline?
Agave tequilana (ook wel de ‘blauwe agave’ genoemd) is een agave met blauwgrijze bladeren. De “blauwe” agave cactus groeit op een hoogte van 1.500 meter in Mexico. Het duurt 6-7 jaar voordat de plant volgroeid is en er geoogst kan worden. Agave Inuline is een vezelachtige stof in de bladeren van de plant. Het is zo goed als smaak- en kleurloos en geeft een romige textuur aan voedsel.
Deze oplosbare agave inuline vezels (prebiotica) belanden onverteerd in de dikke darm, waar ze door bacteriën aan de hand van fermentatie worden afgebroken tot korte-keten vetzuren (acetaat, butyraat en propionaat). Deze vetzuren dienen als energiebron voor onder andere het darmepitheel. Inuline vezels behoren hierdoor tot de fermenteerbare vezels net als vezels uit groente, fruit, aardappelen- en peulvruchten.
Psyllium (Vlozaad) bestaat uit de zaadhuiden van zaden van de psyllium plant. Psyllium bestaat voor meer dan 80% uit niet-verteerbare vezels, waarvan 70% oplosbare vezels en 30% onoplosbare vezels. Psyllium vormt een gel als het in contact komt met water en kan wel tien keer het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van Psylliumvezels boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora.
Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
Zorg bij het gebruiken van dit product voor voldoende vochtinname, zowel bij het moment van inname, als gedurende de dag.
Voedingsvezels zijn een type koolhydraten die je lichaam niet kan verteren of opnemen. In plaats van energie te leveren, spelen ze een cruciale rol in de spijsvertering en darmgezondheid. Ze komen voor in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen.
Er zijn twee hoofdtypen vezels:
Ons huidige dieet bevat minder vezels dan traditionele diëten door de toename van bewerkte voeding en de afname van volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals witbrood en fastfood, verliezen tijdens de verwerking hun vezelrijke bestanddelen. Daarnaast worden snelle, kant-en-klare maaltijden vaak verkozen boven verse, onbewerkte ingrediënten. Ook gefermenteerde en vezelrijke voedingsmiddelen, die vroeger een vast onderdeel waren van de voeding, zijn minder aanwezig. Door meer volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten te eten en onbewerkte voeding te kiezen, kun je eenvoudig je vezelinname verhogen.
Het advies is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten.
Mattisson biologisch vezelcomplex is samengesteld uit Agave Inuline (30%) en Psyllium vezels (70%). Dit product is biologisch gecertificeerd.
Dit product is op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt de vezels mengen met een glas water, sap of een smoothie, maar ook toevoegen aan kwark of havermout. Zorg er altijd voor dat je voldoende vocht drinkt bij het gebruik van vezels.
Bij onvoldoende water inname kunnen de vezels gaan klonteren in de darmen. Probeer minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag.
Vezels zijn op verschillende manieren te gebruiken. Meng ze met een groot glas water, roer ze door je vruchtensap of smoothie, of voeg ze toe aan je yoghurt, havermout of kwark. Daarnaast kun je vezels verwerken in brood, pannenkoeken of muffins voor een extra vezelboost
Nee, vezels hebben geen direct effect bij gewichtsverlies, wel Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
Deze vezels hebben een neutrale smaak en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met verschillende dranken of gerechten.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Over Mattisson
Mattisson is begonnen in 2001 en is gespecialiseerd in voedingssupplementen en superfoods. Inmiddels is Mattisson uitgegroeid tot een gewaardeerd merk met een complete range aan natuurlijke producten. Mattisson biedt een breed scala aan producten aan, waaronder superfoods, plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen, oliën, zaden, noten, bessen en andere gezondheidsproducten & supplementen. Deze producten worden zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen.