Gember gemalen
Gember is de wortelstok van de tropische plant Zingiber officinale. Samen met knoflook is gemalen gember een van de basis ingrediënten in vele Aziatische keukens. Hoe is gember te gebruiken? Gember hoeft niet per se geschild te worden. Als je plakjes of reepjes wilt gebruiken, snijdt dan op de draad schijfjes af zodat je geen taaie vezels/draadjes krijgt. Bij fijngehakte gember maken deze vezels niet uit. Raspen kan ook, l houd je dan minder over en komt er veel vocht vrij. Gemberpoeder is vooral handig in gebak en koekjes.
Toepassing van GemberMeestal is verse gember toch echt te prefereren boven gemberpoeder. Gedroogde stukken gember zijn geschikt in stoofpotten, deze vis je er voor het opdienen weer uit. Gember heeft een frisscherpe, citrusachtige smaak. Vers smaakt het zachter dan gedroogd. Dus als je in een recept verse gember vervangt door gedroogde gember, dan moet je daar rekening me houden en veel minder gebruiken.
Hoe verser en jonger de gemberwortel, hoe zachter de structuur en hoe dunner de schil. Bewaren hoeft niet perse in de ijskast. Gemalen gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, uit de Gember familie. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en staat ook in Nederland al eeuwen op het menu. Voorkomt een opgeblazen gevoel, maagzuur en misselijkheid.