Poeder van sappige bramen
De braam is een vrucht die afkomstig is van de Rubus plant. Ook al wordt het een bes genoemd, het bestaat eigenlijk uit kleine steenvruchten.
Hoewel bramen meestal zwart zijn, kunnen ze ook voorkomen in kleuren als rood, paars of wit. Wist je dat bramen er niet alleen aantrekkelijk uitzien, maar ook boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten?
Waar de braam vandaan kwamHet is niet zeker waar bramen voor het eerst groeiden omdat er tegenstrijdige bewijzen zijn. Sommigen geloven dat ze in het oude Griekenland groeiden, terwijl anderen beweren dat het Azië was. Maar wilde bramen worden al vele eeuwen in Europa gevonden.
Bramen bestaan al sinds de Middeleeuwen. In een oud Engels kruidenboek werden voor het eerst brambles genoemd. Sindsdien worden ze overal ter wereld gekweekt en gegeten. Of je ze nu vers of als taart eet, het valt niet te ontkennen dat bramen heerlijk zijn!
Bramenplanten groeien verschillend, afhankelijk van de onderstam van de struik. Een plant uit zaad heeft meestal een spreidende groeiwijze, terwijl die uit stek meer rechtop staan. Bijna elke tuin is geschikt voor bramen, vooral de doornloze soorten.
Beide soorten planten produceren lange stengels die tot 10 meter lang kunnen worden. Deze stengels hebben meestal doornen en bladeren van 2-3 centimeter.
De bloemen van de braamstruik zijn wit of roze en geven kleine zwarte bessen. De vruchten zijn meestal klaar voor de oogst vanaf de late zomer tot de vroege herfst.
Hoe bramen verwerken?Bramen zijn een smakelijk zomerfruit dat op vele manieren kan worden gegeten. Ze vers van de struik plukken en meteen opeten is een van de populairste manieren om van bramen te genieten.
Er zijn vele manieren om bramen te verwerken, zoals invriezen of er jam van maken. Maar voordat ze verwerkt kunnen worden, moeten ze eerst geplukt worden.
Om bramen te plukken, knijp je eerst lichtjes in de vruchten tot ze loskomen van het steeltje. Zodra alle bessen geplukt zijn, spoel je ze af en bewaar je ze in de vriezer.
Eind juni tot begin augustus is de ideale tijd om bramen te plukken. De bessen zijn dan niet alleen rijp en sappig, maar ook het lekkerst. Je kunt ze vers eten of gebruiken voor taarten, jam en andere desserts.
Als je zelf bramen plukt in bermen, bossen, beukenbomen en berkenbossen, volgen hier enkele tips.
Gevriesdroogd voedsel is voedsel waaruit het water is verwijderd - dit kan worden bereikt door het voedsel in te vriezen, bloot te stellen aan een vacuüm en dan langzaam weer op te warmen. Door bramen te vriesdrogen blijven hun nutriënten behouden en wordt voorkomen dat ze snel bederven.
Het verwijderen van water helpt ook de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen, die kunnen leiden tot voedselvergiftiging. Gevriesdroogd voedsel is hierdoor langer houdbaar dan anders geconserveerd voedsel.
Zijn bramen gezond?Bramen zijn niet alleen heerlijk, maar zitten ook boordevol voedingsstoffen. Bramen bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bekijk hieronder het lijstje van de belangrijkste:
Gevriesdroogd bramenpoeder kent talrijke culinaire toepassingen. Enkele voorbeelden:
Het kan ook worden gebruikt als natuurlijke kleurstof in recepten zoals jam, gelei en sauzen. Gevriesdroogd bramenpoeder is een ongelooflijk veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om smaak en voeding toe te voegen aan elke maaltijd!
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 325 kCal / 1358 kJ g | Eiwitten: 11,54 g g | Koolhydraten: 41,5 g (sugars 40,5 g)g | Vetten: 4,07 g (saturated: 0,12 g)g | Verzadigde Vetten: g | Vezels: 38.18 gg | Natrium g