De zwarte bes; de paarse vitamine C-bom
De zwarte bes is een bes die groeit aan de zwarte bessenstruik/plant. Deze plant gedijt in een gematigd klimaat, en draagt meestal vruchten in juli of augustus. Zwarte bessen zijn klein en rond met een dieppaarse tint.
De zwarte bessenstruikDe struik produceert grote donkere bessen, die het best groeien in koele, vochtige omstandigheden. De plant is ook een goede bron van stuifmeel en nectar voor bijen. Zwarte bessen worden meestal vermeerderd door stekken of delen van de onderstam. Planten kunnen ook uit zaad worden gestart, maar het duurt langer voordat ze vruchten dragen. De bessen worden meestal in de late zomer of vroege herfst geoogst.
De zwarte bes (ribes nigrum) is inheems in Europa en Azië.De zwarte bes is een bes afkomstig uit Europa en Azië. Hoewel we niet zeker weten waar ze vandaan komen, worden ze in deze gebieden al eeuwenlang geteeld.
In de vroege jaren 1800 vonden de zwarte bessen hun weg naar Noord-Amerika en groeiden snel in populariteit onder boeren en tuinders.
De zwarte bes groeit in loofbossen met vochtige, rijke grond.
Mensen houden van de bes vanwege zijn zure smaak en hoge gehalte aan vitamine C. En niet te vergeten, hij kan vers worden gegeten of worden gebruikt om jam, gelei en siroop van te maken.
Sinds kort worden bessen ook gebruikt in gezondheidssupplementen en cosmetica.
Wat maakt zwarte bessen zo gezond?Het poeder van gedroogde zwarte bessen is een rijke bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Zwarte bessen zijn daarnaast ook een goede bron van vezels en vitamine C.
Ontdek de veelzijdige voedingswaarden van zwarte bessenZwarte bessen hebben niet voor niets de reputatie van een echte “superfood”. Bij Naturaplaza bieden we je deze bijzondere bes in een handige, gevriesdroogde poedervorm, zodat je eenvoudig kunt profiteren van de rijke voedingsstoffen die zwarte bessen bevatten.
Wist je dat zwarte bessen bijna vier keer meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Dit maakt ze tot een echte vitamineboost voor je dagelijkse voeding.
Onze gevriesdroogde zwartebessenpoeder is een praktische bron van kalium. Dit mineraal staat bekend om zijn ondersteunende rol bij het behoud van een normale bloeddruk en de goede werking van spieren en zenuwstelsel.
Zwarte bessen leveren van nature veel voedingsvezels. Dit zorgt niet alleen voor extra bite in je maaltijden, maar draagt ook bij aan een gevarieerde dagelijkse voeding.
Daarnaast vind je in zwarte bessen nog diverse waardevolle stoffen, zoals fytochemicaliën. Door het poeder toe te voegen aan je smoothies, yoghurt of bakrecepten, geniet je van een smaakvolle aanvulling vol vezels, vitaminen en mineralen.
Onze bessen zijn gevriesdroogd. Maar wat is dat?Vriesdrogen is een proces van voedselconservering waarbij water aan voedsel wordt onttrokken door het in te vriezen en bloot te stellen aan een vacuüm. Wanneer de temperatuur weer wordt verhoogd, vervliegt dankzij dat vacuüm het vocht in de vrucht, in plaats van dat het smelt. Vriesdrogen wordt steeds populairder want omdat het de smaak, textuur en voedingswaarde van het voedsel behoudt. Gevriesdroogd voedsel in poedervorm is lang houdbaar en gemakkelijk te vervoeren en bewaren.
Welke andere gevriesdroogde poeders zijn er?Bij VehGro bieden we niet alleen gevriesdroogd zwarte bessenpoeder aan, maar ook andere gevriesdroogde fruitpoeders. Deze omvatten smaken als appel, aardbei, banaan en bosbes - die allemaal geweldig smaken en nog gezond zijn ook!
Zwarte bessen verwerken in receptenZwartebessenpoeder kan worden gebruikt om zowel zoete als hartige gerechten te verrijken. Maak een snelle snack door zwarte bessenpoeder te mengen met yoghurt, honing of zelfs thee. Of gebruik het om heerlijke zwartebessentruffels te maken voor iets substantiëlers.
Probeer zwarte bessenpoeder in hartige gerechten zoals sauzen, rubs en marinades voor een unieke twist. Je kunt het ook gebruiken om zoetheid toe te voegen aan een gerecht door het te verwerken in een balsamico reductie of glazuur. Met zijn dieppaarse kleur en zure smaak zal zwartebessenpoeder zeker elke eter boeien.
Als u van chocolade en fruit houdt, zijn deze truffels het perfecte dessert voor u. Het recept is eenvoudig:
Je zult dol zijn op dit makkelijk te maken en heerlijke dessert!
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 309 kCal / 1278 kJ g | Eiwitten: 7,84 g g | Koolhydraten: 42,22 g (sugars 42,2 g)g | Vetten: 2,23 g (saturated: 0,19 g)g | Verzadigde Vetten: g | Vezels: 23.4 gg | Natrium g