Wat is het verschil tussen gerookte paprikapoeder en pimentón
Paprikapoeder wordt gemaakt van speciale puntige pepers, de pepers worden ongeveer 12-15 cm lang. De pepers worden eerst drooggemaakt. Daarna worden de pepers gemaalt. De smaak van de pepers kunnen zich alleen goed ontwikkelen als het zich bevindt in een vrij warm en droog klimaat. Hoe lichter de paprika's van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt.
Je hebt verschillende soorten paprikapoeders. De milde soort met een zoetige smaak ontstaat door de zaden te verwijderen voor het malen. Dit is meestal het gewone 'zoete paprikapoeder'. Ook heb je de gerookte soort pimentón de la Vera. Pimentón de la Vera is een gerookte paprikapoeder uit Spanje die er in een zoete en een pittige variant is. Pimenton de la Vera dulce is de zoete variant en het pittige poeder heet pimentón de la Vera picante'. Deze gerookte paprikapoeders komen uit de streek rond La Vera.
Verrassend lekker poederDit paprikapoeder is super lekker. Dat komt omdat het gerookt is. Het poeder is gemaakt van een kleine rode, puntige paprika en dus niet van de welbekende bolronde rode paprika's die je in elke supermarkt vindt. Deze paprika's zijn niet alleen maar zoet, maar ook mild pittig. De paprika's worden, voordat ze worden vermalen tot poeder, gerookt boven een vuurtje van steeneiken hout. Dat geeft hem een fantastisch rookaroma.
Pittig vanwege CapsaïcineCapsaïcine is een stof die bij zoogdieren zorgt voor een branderig gevoel op de tong. Dit effect is bijna hetzelfde als van de stof peperine, die je vindt in peperkorrels. Het branderige gevoel kan niet worden geblust met vloeistoffen op basis van water, omdat Capsaïcine niet in water oplosbaar is. Het is wel oplosbaar in vetten. Daarom heeft het drinken van melk of drinkyoghurt wel een blussend effect.
De scoville schaalDe scherpte van een peper wordt gemeten met de scovilleschaal. Hoe meer capsaïcine de peper bevat, des te 'heter' smaakt hij. Ons gerookte paprika poeder is slechts mild pittig en staat dus niet zo hoog op die schaal.
Toevoegen naar smaak bij Tapas, BBQ-marinades, gegrild vlees of gamba's.
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 319 kcal / 1335 KJ g | Eiwitten: 14 g g | Koolhydraten: 19 g (Sugars 10 g)g | Vetten: 13 gg | Verzadigde Vetten: 2 gg | Vezels: 35 gg | Natrium 35 mgg