Waar komt de mierikswortel vandaan?
De mierikswortel, ook wel de Rusticana genoemd is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De Rusticana komt oorspronkelijk uit het gebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië. De eerste ontdekking van de Rusticana werd gedaan in Egypte, 1500 voor Christus. Naast de plant werd ook de wortel gebruikt als medicijn in de middeleeuwen. Tegenwoordig wordt de mierikswortel ook veelvuldig in Amerika geteeld.
Smaak mierikswortel; licht pittigMierikswortel heeft de smaak van mosterd en radijs. Hij wordt als smaakmaker aan diverse gerechten toegevoegd. Hieronder wordt verteld hoe je de mierikswortel kunt bereiden en verwerken in maaltijden.
Ook bij het bereiden van eten kan mierikswortel gezond zijn. Een heel simpele verwerking is om zure room en yoghurt te mengen met mierikswortelpoeder. Voeg een beetje peper en zout toe en je hebt een heerlijke licht pittige saladedressing gemaakt. Bewaar de dressing in een afsluitbaar potje in de koelkast voor gebruik. Je kunt mierikswortel poeder ook verwerken in rauwkost of door mayonaise. Het is ook lekker in salades met bijvoorbeeld rode biet of aardappel.
Daarnaast combineert de mierikswortel goed met vis als paling en zalm of vlees, bijvoorbeeld varkensvlees, biefstuk, lamsbout of lamskoteletten. Je kunt het beste de mierikswortel kruiden op het einde van de bereiding gebruiken omdat mierikswortel kruiden namelijk hun smaak en pittigheid verliezen door het koken.
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 280 kcal / 1172 KJ g | Eiwitten: 8 g g | Koolhydraten: 47 g (Sugar: 8 g)g | Vetten: 1 gg | Verzadigde Vetten: 0 gg | Vezels: 26 gg | Natrium 0 mgg