Oorsprong en geschiedenis Kikkererwten
De kikkererwt wordt ook wel Garbanzoboon genoemd. Voornamelijk rond het middellandse zeegebied is de kikkererwt zeer populair, waar het in verschillende gerechten wordt verwerkt. Het is een peulvrucht die al meer dan 8000 jaar wordt geteeld in Anatolië. Er zijn dan ook veel Anatolische gerechten te maken met kikkererwtenmeel zoals humus, falafel, chips en patat. Tegenwoordig worden er nog steeds veel kikkererwten geteeld in Turkije, maar inmiddels is 70% van de wereldproductie in handen van India.
KikkererwtenteeltDe erwten worden geplukt wanneer de peulen kraken en vervolgens te drogen gelegd. Als er kans op regen is, worden kikkererwten in een geventileerde ruimte gebracht om het drogen te voltooien
Gezonde eigenschappen Kikkererwten en toepassingenKikkererwten bevatten veel eiwitten, vezels en mineralen en zorgen minder voor winderigheid dan andere bonen. Ze hebben een lichte zoete smaak. Kikkererwten zijn bekend als hoofdingrediënt in Hummus en Falafel maar kunnen ook dienen als groente bij een warme maaltijd of als basis in een salade. In India wordt het veel gebruikt in curry
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 317 kcal / 1334 KJ g | Eiwitten: 24,2 g g | Koolhydraten: 40 gg | Vetten: 1,5 gg | Verzadigde Vetten: 0,2 gg | Vezels: 23,4 gg | Natrium -g