Wat kun je allemaal met tomatenpoeder?
Je kunt tomatenpoeder toevoegen aan sauzen, soepen en aan gezonde (hartige) smoothies. Het fijne van tomatenpoeder is dat het ideaal mixt met een reeks van Mediterrane kruiden, denk aan: basilicum, knoflook, oregano, rozemarijn en tijm. Meng zo'n kruidenmengseltje met tomatenpoeder vervolgens door bijvoorbeeld yoghurt of crème fraîche.
Je hebt aan een enkele eetlepel tomatenpoeder al genoeg om een doorsnee glas water in een krachtig tomatensap om te zetten.
Voeg tomatenpoeder toe aan beslag of meel om het een mooi roze kleur te geven. Tomatenpoeder is een 100% natuurlijke kleurstof voor het maken van roze brood, roze cake, taart of zelfs pannenkoeken.
Geschiedenis van TomatenDe tomaat is een vrucht, afkomstig van de tomatenplant (solanum lycopersicum). Culinair gezien is de tomaat een groente. Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorouders van Azteken en Maya’s kleine varianten kweekten. In 1750 waren tomaten nog gele vruchten, maar na diverse kruisingen werden ze rood gekleurd.
Voedingsstoffen in tomatenpoederTomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6. Daarnaast bevat het ook de mineralen kalium, fosfor en magnesium.
De tomaat wordt als groente gegeten, dit kan warm en koud. De goede eigenschappen van de tomaat worden geconentreerd door hem te drogen en te verwerken tot stukjes, granulaat of poeder. Deze kunnen toegevoegd worden aan heel veel gerechten.
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 306 kcal / 1283 KJ g | Eiwitten: 16 g g | Koolhydraten: 44 g (of which sugars 43 g)g | Vetten: 4 gg | Verzadigde Vetten: 0 gg | Vezels: 16 gg | Natrium 102 mgg