Enkele achtergronden over Pastinaak
Pastinaak, Pastinaca sativa subsp. sativa, pinksternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie, Apiaceae. Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Hij werd in de tijd van de Romeinen al gecultiveerd en gebruikt als zoetstof, tot de komst van rietsuiker naar Europa.
De teelt van PastinaakHoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente. Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen. Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet doodvriest.
Waarvoor gebruik je Pastinaak?Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot. De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep.
De voedingswaarde van pastinaakPastinaak is rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten, maar in het bijzonder rijk aan Kalium.
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 242 kcal / 1007 KJ g | Eiwitten: 11 g g | Koolhydraten: 24 gg | Vetten: 3 gg | Verzadigde Vetten: 0 gg | Vezels: 37 gg | Natrium 60 mgg