Kruid in de vorm van een spijker
De kruidnagelboom groeit van op de Molukken. Nog steeds wordt ongeveer twee derde van alle kruidnagels in Indonesië geoogst. Kruidnagels zijn de gedroogde, bloemknoppen van de boom. De naam kruidnagel komt doordat het de vorm heeft van een (draad)nagel of spijker.
Het oogsten en drogen van kruidnagelsHet oogsten van de kruidnagel is een enorm karwei. Iemand klimt in de boon en plukt handmatig alle, nog niet geopende, bloemknoppen. Beneden wordt de oogst nog beter gesorteerd en vervolgens worden de knoppen uitgespreid en in de tropische zon gedroogd.
Gezonde eigenschappen van kruidnagelKruidnagel zit boordevol antioxidanten, ijzer, magnesium, zink en de vitaminen: vitamine C, vitamine B12, vitamine K en vitamine E.
Gebruik van kruidnagelKruidnagel heeft zowel heel als gemalen een warme winterse smaak en past daarom erg goed in kruidige warme dranken zoals glühwein, Turkse koffie en winterthee. Kruidnagel poeder kun je gebruiken in diverse baksels, ook is de smaak van kruidnagel een goede aanvulling op appels, wortelen, uien, sinaasappels, rode kool, aardappelen en pompoen.
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 414 kcal / 1732 KJ g | Eiwitten: 6 g g | Koolhydraten: 52 gg | Vetten: 20,1 gg | Verzadigde Vetten: -g | Vezels: -g | Natrium -g