Herkomst Wortel
De wortel (Daucus carota) is een knolgewas en meestal oranje van kleur, hoewel er ook paarse, zwarte, rode, witte en gele varianten bestaan. Die varianten zijn allemaal gedomesticeerde vormen van de wilde wortel, die inheems is in Europa en Zuidwest-Azië. De plant is waarschijnlijk afkomstig uit Perzië en werd oorspronkelijk gekweekt voor zijn bladeren en zaden. Het meest gegeten deel van de plant is de penwortel, hoewel de stengels en de bladeren ook worden gegeten. De tamme wortel is selectief gekweekt voor zijn sterk vergrote, smakelijker penwortel met minder houtachtige textuur.
Verwerking tot Wortel GranulaatNa de oogst wordt de wortel eerst gewassen en in stukken gesneden. Deze stukken worden vervolgens gedroogd. Na dit proces worden de wortels verwerkt to wortel granulaat. Het granulaat heeft een oranje tot rode kleur met een typisch wortel aroma. Het wortel granulaat heeft een licht zoete smaak en de gedroogde stukjes zijn geschikt voor soepen, rijsttafels, bami en nasi gerechten.
Gezonde eigenschappen Wortel GranulaatWortel zit boordevol vitamines, voedingsstoffen en antioxidanten. Zo zijn wortels rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Daarnaast bevat het Vitamine B, C, ijzer en calcium. Wortel staat ook bekend om het verhelpen van maag- en darmproblemen en ondersteuning van de oogfuncties.
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 267 kcal / 1119 KJ g | Eiwitten: 7 g g | Koolhydraten: 37 gg | Vetten: 1 gg | Verzadigde Vetten: 0 gg | Vezels: 38 gg | Natrium 495 mgg