De smaak van dilletoppen
Deze dille toppen zijn van biologische topkwaliteit. De frisse, zachte smaak past goed bij allerlei soorten vis en groenten, zoals kabeljauw en worteltjes. Het is ook heerlijk in soepen, sauzen, dressings, eiergerechten en salades! Voeg dille pas vlak voor het opdienen van warme gerechten toe, zodat de smaak niet verloren gaat. Ook een smaakmaker bij het inmaken van komkommer!
GebruikDille (Anethum graveolens) bevat antioxidanten. Dille past erg goed bij allerlei soorten vis, zoals kabeljauw en zalm en schaaldieren. Om die reden is dille in Scandinavië erg geliefd! Verder is het lekker in brood, dips, jus, pasta's, aardappelgerechten en door allerlei sauzen. Dille kun je heel goed met alleen wat zout en peper gebruiken, maar de smaak gaat ook goed samen met andere kruiden. Basilicum, knoflook, mierikswortel, mosterd, paprika, venkel en peterselie combineren goed met dille. Je kunt dille toppen het beste niet te lang meekoken, want dan gaat de smaak achteruit. Voeg het daarom pas vlak voordat je gerecht klaar is toe. Je profiteert het meeste van de smaak wanneer je het kruid rauw en koud eet. Bijvoorbeeld door salades of koude sauzen. Roer dille bijvoorbeeld door wat yoghurt of zure room samen met wat citroensap of azijn en zout en peper.
Recept soep met dille en komijn voor 4 personen IngrediëntenHak de bieten in grove stukken en de zoete aardappel in kleine blokjes. Meng met 2 eetlepels olie, de komijn en wat zout en peper. Fruit de uien op laag vuur in een grote pan met wat zout. Doe de zoete aardappel erbij en bak dit zon 5 minuten. Roer ondertussen goed met een spatel of houten lepel. Doe de bieten erbij en bak nog 2 minuutjes. Voeg de bouillon en het water toe en kook op laag vuur totdat de zoete aardappel gaar is. Pureer het geheel met een staafmixer en serveer met een beetje grof zeezout en flink wat dille in kommetjes.
Voedingswaarde: Kcal / Kj: 300 kcal / 1259 KJ g | Eiwitten: 18 g g | Koolhydraten: 36 gg | Vetten: 4 gg | Verzadigde Vetten: 1 gg | Vezels: 25 gg | Natrium 109 mgg