Wat zijn Psylliumvezels?
Psyllium (Vlozaad) bestaat uit de zaadhuiden van zaden van de psyllium plant. Psyllium bestaat voor meer dan 80% uit niet-verteerbare vezels, waarvan 70% oplosbare vezels en 30% onoplosbare vezels. Psyllium vormt een gel als het in contact komt met water en kan wel tien keer het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van psylliumvezels boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora.
Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
Wat zijn voedingsvezels?
Voedingsvezels zijn een type koolhydraten die je lichaam niet kan verteren of opnemen. In plaats van energie te leveren, spelen ze een cruciale rol in de spijsvertering en darmgezondheid. Ze komen voor in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen.
Welke soorten vezels zijn er?
Er zijn twee hoofdtypen vezels:
Ons huidige dieet bevat minder vezels dan traditionele diëten door de toename van bewerkte voeding en de afname van volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals witbrood en fastfood, verliezen tijdens de verwerking hun vezelrijke bestanddelen. Daarnaast worden snelle, kant-en-klare maaltijden vaak verkozen boven verse, onbewerkte ingrediënten. Ook gefermenteerde en vezelrijke voedingsmiddelen, die vroeger een vast onderdeel waren van de voeding, zijn minder aanwezig. Door meer volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten te eten en onbewerkte voeding te kiezen, kun je eenvoudig je vezelinname verhogen.
Het advies is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten.
Psyllium als bindmiddel in glutenvrij brood
Psyllium kan worden gebruikt als bindmiddel in glutenvrij brood wegens de sterk absorberende eigenschappen. Deze eigenschap vervangt de werking die gluten normaalgesproken hebben.
Zorg bij het gebruiken van Psyllium voor voldoende vochtinname.
Veel gestelde vragen
Bij onvoldoende water inname kunnen de vezels gaan klonteren in de darmen. Probeer daarom minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.
Nee, psyllium draagt niet direct bij aan gewichtsverlies. Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
Psyllium kan op verschillende manieren worden gebruikt. Meng het met een groot glas water, roer het door je vruchtensap of smoothie, of voeg het toe aan yoghurt, havermout of kwark. Daarnaast kun je psyllium verwerken in brood, pannenkoeken en muffins.
De vezels hebben een neutrale smaak en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met verschillende dranken of gerechten.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Over Mattisson
Mattisson is begonnen in 2001 en is gespecialiseerd in voedingssupplementen en superfoods. Inmiddels is Mattisson uitgegroeid tot een gewaardeerd merk met een complete range aan natuurlijke producten. Mattisson biedt een breed scala aan producten aan, waaronder superfoods, plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen, oliën, zaden, noten, bessen en andere gezondheidsproducten & supplementen. Deze producten worden zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan hoge kwaliteitsnormen.