Ultra Pure DHA/EPA 500 mg van Vitals is een visoliepreparaat dat de belangrijke omega 3-vetzuren docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) bevat in een ruime dosering, met het accent op een grotere hoeveelheid DHA ten opzichte van EPA. Voor bepaalde groepen (zoals zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven, opgroeiende kinderen en volwassenen vanaf 50 jaar) is DHA immers meer van belang dan EPA. De opneembaarheid van de vetzuren in Ultra Pure DHA/EPA 500 mg is uitstekend omdat deze in de hoogwaardige triglyceridenvorm zijn. Producent Golden Omega staat erom bekend dat ze visolie maken die uiterst zuiver is. Bovendien zijn de totale oxidatie-waarden (TOTOX) bij elke batch olie zeer laag. De olie zelf is zeer helder van kleur, wat een afspiegeling is van de uitzonderlijk hoge kwaliteit. Alles bij elkaar genomen is Ultra Pure DHA/EPA 500 mg zuiver, buitengewoon vers en goed opneembaar. Kortom, u kunt met een gerust hart kiezen voor Ultra Pure DHA/EPA 500 mg van Vitals!
Voor zwangeren, bij borstvoeding én voor volwassenen vanaf 50 jaar
Het meervoudig onverzadigd omega 3-vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen van het zenuwweefsel in onze hersenen. Tijdens de snelle ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij de zuigeling gaat er veel DHA naar de hersenen om deel uit te gaan maken van zenuwcelmembranen. Minder bekend is dat DHA ook deel uitmaakt van het netvlies (de retina) in ons oog. Het netvlies wordt tijdens de ontwikkeling van de foetus gevormd uit hersenweefsel. Eigenlijk blijft dit deel van het oog daarom structureel gezien onderdeel uitmaken van ons centraal zenuwstelsel. Het netvlies bestaat uit zenuwcellen, die eveneens een hoog gehalte DHA in hun membranen hebben. Het netvlies vangt het licht dat wij waarnemen op en zet het om in elektrische signalen die vervolgens via de oogzenuw naar onze hersenen gaan.
Aangezien het vermogen van het menselijk lichaam om voldoende DHA aan te maken uit het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) zeer beperkt is, volgt daaruit dat een voldoende inname van DHA uit voeding zowel bijdraagt aan de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en zuigeling maar ook aan het behoud van een normaal gezichtsvermogen en een gezonde hersenfunctie bij volwassenen. De foetus is voor zijn DHA-toevoer afhankelijk van inname van DHA door de moeder tijdens de zwangerschap. De zuigeling krijgt DHA binnen via borstvoeding (en is dus afhankelijk van hoeveel de moeder daarvan binnenkrijgt), ofwel via zuigelingenmelk, waar tegenwoordig verplicht DHA aan moet worden toegevoegd.
Vanaf de leeftijd van 50 jaar voelen veel mensen de noodzaak om extra aandacht te besteden aan het behoud van hun normale hersenfunctie en gezichtsvermogen. Ook in die levensfase is het van belang om te zorgen voor een voldoende dagelijkse inname van DHA, middels het regelmatig eten van vis, al dan niet aangevuld met een visolie- of algenoliesupplement met een ruime dosering DHA.
Het is niet voor niets dat het eten van met name vette vissoorten, die van nature rijk zijn aan DHA (en EPA), altijd deel uitmaakt van officiële aanbevelingen voor gezonde voeding voor diverse leeftijdsgroepen. In de praktijk blijkt een aanzienlijk deel van de mensen echter niet voldoende (vette) vis te eten om aan de geadviseerde dagdoseringen DHA en EPA te komen. Er zijn diverse redenen waarom mensen niet aan de aanbevelingen voldoen, maar dat is wel een probleem want vis is wél nog steeds onze belangrijkste bron van DHA en EPA. De EFSA heeft in 2010 een aanvullend advies geformuleerd voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven om te zorgen voor een dagelijkse inname van 450 mg DHA plus EPA (waarvan minimaal 200 mg DHA). Als een zwangere of een vrouw die borstvoeding geeft structureel twee keer per week vis eet (waarvan minstens één keer vette vis) dan komt ze ongeveer uit op deze dosering. Maar veel zwangeren en vrouwen die hun kind zelf voeden, halen deze hoeveelheid niet.
Bovendien zijn er aanwijzingen uit recent onderzoek dat de optimale dosering DHA en EPA tijdens de zwangerschap (en borstvoeding) mogelijk hoger ligt. Maar vaker vis eten dan twee keer per week is voor zwangeren onverstandig vanwege de schadelijke stoffen die erin kunnen voorkomen door milieuverontreiniging (vooral dioxines, polychloorbifenylen (PCB’s) en zware metalen zoals methylkwik). Sommige vissoorten bevatten een hoger gehalte aan contaminanten dan andere, vandaar dat er maar een beperkte lijst is waar zwangeren uit kunnen kiezen. Dit speelt niet bij kwalitatief goede visoliesupplementen die gezuiverd zijn en deze contaminanten daarom niet of nauwelijks bevatten. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, en die niet structureel twee keer per week vis eten of die hun DHA-inname verder willen verhogen, kan het een goed idee zijn om de voeding dagelijks aan te vullen met een visoliesupplement.
Visolie van Golden Omega
Ultra Pure