Kaneelstokjes zijn hol en hebben een lichtbruine kleur. Kaneel is zoet van smaak en heeft een vol aromatische geur. Kaneel behoudt zijn smaak en geur heel langer dan gemalen. Kaneel wordt verkregen uit de takken van de kaneelboom. Het is de binnenste laag van de bast van de takken. Kaneel wordt veelal gebruikt in zoete producten zoals cake, koek, ijs, pudding en chocolademelk. Ook kan kaneel gecombineerd worden met rijst, varkensvlees, spinazie en couscous. Van oorsprong komt kaneel uit Sri Lanka (Ceylon), maar de kaneelboom groeit ook in China en Indonesië. Over het algemeen wordt Ceylonse kaneel als de beste beschouwd. Wetenswaardigheden: Kaneel werd in de 15e en 16e een belangrijk doel van ontdekkingsreizen, wat uiteindelijk heeft bijgedragen tot de ontdekking van Amerika. Bepalend voor de kwaliteit van kaneel zijn de dikte van de bast en het oliegehalte. Hoe dunner de bast en hoe hoger het gehalte olie, des te beter is de kwaliteit.